skip to Main Content

Mot kallare tider

”Du kan ju inte dra paralleller mellan de här olika fallen…”, ”Du måste väl ändå se en skillnad i förtalsmålet och Granskningsnämndens beslut…”, ”Nu letar du efter långsökta samband…”

Nästa person (läs: man) som säger åt mig att ta reson biter jag. 

Det här är vintern då #metoo dog. Rörelsen som fick oss kvinnor att gråta, skrika, trösta och framförallt förtrösta, har legat i respirator länge. Nu, två år och ett par veckor gammal, sattes den sista parentesen. Ordningen är återställd. Tystnadskulturen vann.

Sorgen och frustrationen får inte plats i mitt bröst, så be mig inte vara resonlig. Jag är så upprörd över hur slentrianmässigt fallen dissekeras till förvrängda delar fyllda med kvinnohat förtäckt i tvivel. Jag vill bara skrika: SE MÖNSTRET FÖR I HELVETE! LYFT BLICKEN!

Här är en lista på några av spikarna i jämställdhetens kista.

  • Linnea Claeson klandras för fusk och jagas på ett sätt som hade hon sålt barn till vetenskapliga experiment. Undrar om vi får se några förtalsdomar här?
  • Cissi Wallin döms för förtal. Kvinnor tiga i församlingen! 
  • Granskningsnämnden fäller SVT för Josefin Nilsson-dokumentär för att det blev jobbigt för Örjan Ramberg som ju anses vara en kändis (fast han inte nämns vid namn). Tips! Människor tenderar att ogilla kvinnomisshandlare, så vill du bli omtyckt – slå inte.
  • Granskningsnämnden fäller Sveriges Radio för P1 Dokumentären Hästgården med motiveringen att ridskoleläraren (som inte heller nämndes vid namn) INTE är en kändis. Jag upprepar: Människor tenderar att ogilla pedofiler, så vill du bli omtyckt – våldta inte småflickor.
  • Eskil Erlandsson frias. Mannen som i riksdagens talarstol relativiserat tidelag har alltså fått klartecken att det är ok att fortsätta massera sina händer mot kvinnors lår. Alla ni med samma sjukdom har Eskil Erlandsson att tacka för den isolerade bordsplaceringen på nyårsmiddagen.
  • Timell får 8,9 miljoner i skadestånd. Funderar på vad skadeståndet skulle ha blivit om kvinnan hade stämt TV4 för bristande arbetsmiljö efter att hon fått Timells fingrar uppkörda i vaginan i en badtunna full av kolleger. I bästa fall kanske 50 000 kr. Så nu vet arbetsgivare hur man ska prioritera framöver.
  • Expressen upplåter plats åt Virtanen som får såga en tidigare kvinnlig kollega som helt inkompetent. När väl kvinnohatet lyst igenom är det liksom ingen idé att försöka dölja det igen. Vi får väl se om Karin Pettersson anmäler Expressen till pressens opinionsnämnd.

Häromdagen kontaktade en kvinna mig och berättade att hon blivit sexuellt ofredad i en arbetsrelaterad situation. Hon vill inte polisanmäla. Jag förstår henne. Straffrihet råder för mäns brott mot kvinnor.

I bästa fall är vi tillbaka till ruta ett. Risken är att dock att vi backat längre än så. Vi går mot kallare tider.


Vill du kommentera? Välkommen till inlägget på Facebook.

Back To Top
Sök