skip to Main Content

Gina Dirawi får Pingvinpriset 2020

Den folkkära komikern och programledaren Gina Dirawi får Pingvinpriset 2020 på Klara K Awards. Priset har instiftats för att uppmuntra till ett varmare klimat på nätet och i den offentliga debatten.

Övriga pristagare på Klara K Awards är professor Anna Wahl, vice rektor KTH – Årets uthållighetspris, Matilda Voss Gustavsson, journalist och författare – Årets ögonöppnare samt Hélène Barnekow, vd Microsoft Sverige – Årets förebild.

– Det Gina Dirawi har fått utstå är något vi alla bör känna en kollektiv skuld över, för att vi låtit klimatet på nätet sjunka till den absoluta fryspunkten. Hennes enda brott är att hon är framgångsrik. Och att kalla det för Jante är att göra det för lätt för sig. Det är att kamouflera beteendet till en kulturell mellanmjölk när det egentligen handlar om ren och skär sexism, rasism och islamofobi, säger Camilla Wagner, vd Klara K.

Motiveringen lyder:

Ibland händer det att en ny stjärna föds. Någon som glittrar lite extra. Någon som går rakt igenom rutan och blir en del av vårt fredagsmys och vår lägereld. För en sådan stjärna borde karriären vara utstakad och klar, men för Gina Dirawi blev framgången en mardröm. Strålkastarljuset förvandlades till ett lasersikte och en mobb förgiftad av rasism, islamofobi och sexism bombarderade henne med vidriga hat och hot, fast beslutad att tysta henne. Kanske till och med sudda ut henne. Tack och lov blev det inte så. Erfarenheten gjorde henne starkare, om än med allt för många ärr från strider hon aldrig borde tvingats utkämpa. Med nya uttrycksformer är hon tillbaka med en tydligare röst och en skarpare analys. Hon berör och inspirerar och vi sluter upp i systerskap som en pingvinflock.

Om Pingvinpriset:
Pingvinpriset instiftades 2015 och Klara K vill med det bidra till ett varmare klimat på nätet och i den offentliga debatten. Det handlar om att sluta upp kring modiga människor och visa sitt stöd offentligt. För att överleva den extrema vintern på Antarktis står kejsarpingvinerna tätt intill varandra för att hålla värmen. Efter en stund i isvindarna behöver pingvinerna längst ut få komma in och värma sig i flocken för att inte frysa ihjäl.

Bland tidigare pingvinpristagare finns Monica Lewinsky, Anita Sarkeesian, Rickard Söderberg, Sveriges kvinnliga partiledare och Stina Wollter. Samtliga har kommit och tagit emot sitt pris personligen.

Om Gina Dirawi:
Född 1990 i Sundsvall. Fick sitt stora genombrott i Melodifestivalen, vilken hon var programledare för 2012, 2013 och 2016. Hon var också julvärd i SVT 2015 samt är författare till boken Paradiset ligger under mammas fötter.

Om Klara K:
Klara K är en jämställdhetsbyrå som verkar för ett hållbart arbetsliv på lika villkor. Bolaget grundades 2007 och drivs sedan 2015 av Camilla Wagner och Petra Nedfors.

För mer information, kontakta:
Camilla Wagner, VD Klara K
Mobil: 070-090 11 57, e-post: camilla@klara-k.se


Foton

Foto: Daniel Fridell
Foto: Daniel Fridell
Back To Top
Sök