skip to Main Content

Matilda Voss Gustavsson är Årets ögonöppnare 2020

Journalisten och författaren Matilda Voss Gustavsson utses på Klara K Awards den 4 december till årets ögonöppnare 2020, för att hon med sin reportagebok Klubben avslöjat hur tystnadskultur och medberoende odlats och gett en våldtäktsman carte blanche att fortsätta kränka kvinnor.

Övriga pristagare är professor Anna Wahl, vice rektor KTH – Årets uthållighetspris, Hélène Barnekow, vd Microsoft Sverige – Årets förebild samt Gina Dirawi, programledare, författare, låtskrivare och artist, som tilldelas Pingvinpriset.

– En pristagare för årets ögonöppnare ska ha förändrat vårt sätt att se på verkligheten genom att lyfta en fråga och vidga våra perspektiv, och det har Matilda Voss Gustavsson verkligen gjort. Med en stor noggrannhet och skickligt journalistiskt hantverk har hon synliggjort maktmissbruk i sin värsta form och samtidigt gett en viss upprättelse åt brottsoffren, säger Camilla Wagner, vd Klara K, som står bakom priset.

Motiveringen lyder:

Matilda Voss Gustavsson befäster med råge det gamla talesättet att pennan är mäktigare än svärdet. #metoo hade rullat i några veckor när hon släppte århundradets avslöjande. Ett avslöjande om maktmissbruk, nepotism och rena våldtäkter i och omkring vår mest anrika kulturinstitution. I reportageboken Klubben som följde, kan vi nästan känna smaken på hur myter och halvgudar skapas och hur tystnadskulturen sprids i ryggdunkandets subkultur. Att ge röst åt de aderton offren är en handling som inte bara puttat ner brödraskapet från elitens elfenbenstorn. Den ger också hopp för alla andra som ensamt burit sina berättelser.

Bland tidigare pristagare i kategorin ögonöppnare finns Maxida Märak, Elaine Eksvärd, Agnes Wold, Sandra Bourbon och Josefin Nilsson (postumt).

Om Matilda Voss Gustavsson
Född 1986 i Lund. Journalistutbildad vid Skurups Folkhögskola och har studerat litteraturvetenskap vid Lunds universitet. Kulturjournalist på Dagens Nyheter och författare.

Om Klara K
Klara K är en jämställdhetsbyrå som verkar för ett hållbart arbetsliv på lika villkor. Bolaget grundades 2007 och drivs sedan 2015 av Camilla Wagner och Petra Nedfors.

För mer information, kontakta
Camilla Wagner, VD Klara K
Mobil: 070-090 11 57, e-post: camilla@klara-k.se


Foto

Foto: Thron Ullberg

Back To Top
Sök