skip to Main Content

Att sätta sitt livsverk på börsen

”Då skulle jag bli jättearg!”

Lena Apler kunde inte vara tydligare när hon för Klara K:s nätverk Stockholm förklarar hur hon skulle reagera om årsstämman bestämde sig för att peta henne från ordförandeposten i Collector.

Rent teoretiskt är det möjligt eftersom hon i juni i år satte sitt livsverk på börsen. I praktiken är det inte sannolikt att det händer än på ett tag, eftersom hon som person är tajt förknippad med Collectors varumärke och kan verksamheten utan och innan. Bolaget som noterades till en aktiekurs på 55 kronor har haft en exceptionell kursutveckling i en tid som kantats av asiatiska kursras och annan turbulens. Idag har bolaget ett börsvärde på 8 miljarder kronor.

Lena Aplers karriär tog egentligen fart under finanskrisen i början på 90-talet, då hon började jobba på Securum som hade till uppgift att hantera alla Nordbankens dåliga krediter.

Lars Thunell var chef och hans instruktioner var tydliga:

”Det bästa är att fatta rätt beslut. Det näst bästa är att fatta fel beslut. Det värsta är att inte fatta något beslut alls.”

Det var en miljö som passade en beslutspotent person som Lena Apler. Hon gjorde en snabb karriär och slutade som vd för Securum Finans när hon bestämde sig för att göra samma sak i egen regi.

”Till slut tröttnade jag på att bara ta hand om andras beslut. Jag ville göra framåtriktade affärer.” Hon beskriver resan från finansbolaget som hanterade andras dåliga affärer till den nu börsnoterade banken med ett börsvärde på 7 miljarder kronor.

Hennes passion går inte att ta miste på och inte heller kompetensen. Båda ingredienserna självklart avgörande för framgången. Varje år har hon skruvat på affärsplanen och drivit bolaget mot nya marknader och större affärer.

”Jag måste jobba med tillväxt. Jag blir tokig om jag sitter still”, förkunnar hon.

Collector har varit mer än ett företag för Lena Apler. Det har varit ett livsprojekt. Det var också hennes trygghet under livets största kris. När hennes make insjuknade i cancer och slutligen lämnade livet för tre år sedan, var det på jobbet som Lena Apler hittade det normala i kaoset.

”Efteråt har jag brottats med tankar om att jag kanske borde ha klivit tillbaka och tillbringat mer tid med Thomas, men nu blev det inte så. Dels för att jag hade ansvar för de ca 200 medarbetarna vi hade då och dels för att det hade känts onaturligt. Vi båda var vana vid att arbeta mycket. Thomas jobbade också under sin sjukdom. Däremot skar jag ner på annat och hans sista år i livet reste vi utomlands sex gånger. Det var vårt sätt att hantera en svår situation.”

Lena Apler gillar att resa. Hon gillar också att bo fint på sina resor, vilket hon unnar sig idag. I övrigt lever Lena Apler ett ganska normalt liv. Hon tränar på Friskis & Svettis och tittar gärna på Så mycket bättre och andra lägereldsprogram på tv. Som vi andra dödliga, med andra ord.


Lena Apler: 63 år, grundare och arbetande styrelseordförande i börsnoterade Collector. Född i Aplared utanför Borås, numera bosatt i Göteborg.

Hund: Dvärgschnauzern Hjalmar

Tränar: Gärna på Friskisk & Svettis eller Bootcamp light med Nature Fitness

Ledarskapsstil: ”What you see is what you get”, ingen dold agenda.

Mest onödiga köp: En antirynkkräm från Dior för 5000 kr.

Back To Top
Sök