skip to Main Content

Nätverket provade ekologiska viner

Ekologiskt och/eller biodynamiskt framställda viner var det som gällde när Klara K:s Nätverk Stockholm drog igång 2016 med mingel och vinprovning hos Enjoy Wine & Spirits. 

Sommelier Fred Åkerman tog oss pedagogiskt igenom vinerna och svarade på alla de där frågorna som man behöver få svar på. Blir man mindre bakis av ekologiska viner? (Ja, kanske) Vilka druvor ska man undvika om man inte vill ha blå tänder? (Det har inte med druvan att göra, utan intensiteten i färgen).

Kvällen inleddes med en champagne, Cuperly Grande Reserve Carte Verte Brut. Druvorna kommer från en ekologisk odlare i Aube. Här fick vi bland annat lära oss att champagne med fördel kan öppnas dagen innan den ska drickas och stå i kylen tills det är dags att servera. Nej, bubblorna försvinner inte.

Fyra röda viner testades. Först ut var Musella Valpolicella Superiore. Ett fruktigt vin som med fördel kan drickas till en kalvstek eller kanske en svamppasta. Vinet är framställt biodynamiskt, men leverantören har ännu inte fått sin certifiering. En process som tydligen tar 15 år.

Nästa vin hette Les Débonnaires Chinon, och hade sitt ursprung i Loiredalen nära Atlantkusten. Smaken präglas av örter och mineraler, vilket gör den perfekt till något grillat med salvia och rosmarin.

Min personliga favorit var Famille Perrin Châteauneuf-du-pape ”Les Sinards”. Ett kraftigt rhonevin som passar utmärkt till vilt eller oxe. Druvornas karaktär byggs upp av de stora temperaturskillnaderna mellan dag och natt vid Medelhavet. På natten när mistralvinderna kommer in från havet, skyddas de unga vinstockarna av stenar som lagrat dagens värme. Det här vinet finns i beställningssortimentet på Systembolaget.

Slutligen testade vi ytterligare ett rhonevine, Barrels and Drums Organic Cote de Rhone Village. Ett ganska strävt vin som behöver dekanteras. Vinet, som endast har 2 gr socker per liter, passar utmärkt till sjömansbiff, linsgryta eller lammkotletter. Det här vinet finns i beställningssortimentet på Systembolaget.

Generellt kan man säga att vi i Sverige dricker bra viner. Ett bra vin behöver inte vara dyrt, men det kan vara svårare att hitta pärlorna i de lägre prisklasserna.

Tips på bra bordsvin som man alltid kan ha hemma:

Vitt: Casal di Serra Verdicchio Classico Superiore

Rött: Umani Ronchi Montepulciano d’Abruzzo


Vill du nätverka med oss? Klara K:s karriärnätverk finns i Stockholm och Uppsala. Klicka på respektive ort för att läsa mer.

Back To Top
Sök