skip to Main Content

Lågt betyg i jämställdhet för svenska arbetsgivare

Jämställdhet är lönsamt, men inte gratis – arbetsgivare måste jobba aktivt för att skapa en jämställd miljö, säger Monica Längbo, HR-direktör på ManpowerGroup Sverige. Foto: Fredrik Stehn.

Var tredje svensk ger sin arbetsgivare underkänt när det gäller att skapa en jämställd arbetsplats, enligt arbetslivspanelen Manpower Work Life.

23 procent svarar ”nej, inte riktigt” på frågan om arbetsgivaren gör tillräckligt, medan nio procent går längre och svarar ”nej, inte alls”. Bara var fjärde upplever att arbetsgivaren absolut gör tillräckligt för att se till att arbetsplatsen är jämställd.

Undersökningen visar också att arbetsplatser där jämställdhetsarbetet upplevs som starkt har betydligt fler nöjda medarbetare. Bland dem som upplever att arbetsgivaren absolut gör tillräckligt för jämställdheten anser 62 procent att de har hittat sitt drömjobb. I gruppen som svarar att arbetsgivaren inte alls gör tillräckligt är andelen bara hälften så stor, 31 procent.

– När många medarbetare känner att de har ett drömjobb fungerar arbetsplatsen bättre. Att kvinnor och män har samma möjligheter att göra karriär och samtidigt behålla balansen i livet är en fråga om rättvisa, säger Monica Längbo.

Back To Top
Sök