skip to Main Content

Monica Lewinsky och Pingvinpriset

Monica_Lewinsky_KlaraK3

Förra året på Klara K-dagen delade vi ut ett pris till Monica Lewinsky, det så kallade Pingvinpriset, för hennes kamp mot näthatet. Pingvinmetaforen handlar om att sluta upp kring modiga människor och visa sitt stöd offentligt. För att överleva den extrema vintern på Antarktis sluter kejsarpingvinerna upp tätt intill varandra för att hålla värmen. Pingvinerna ytterst behöver, efter en stund i isvindarna, få komma in och värma sig i flocken.

Med priset vill vi, om inte stoppa, så åtminstone lindra den skada som näthatet gör mot människor som drabbas. Hatet mot kvinnor innehåller en särskild råhet och inte sällan sexuellt våld, vilket i värsta fall släcker de drabbades lust att delta i det offentliga samtalet. Du kan läsa mer om priset här.

Just Monica Lewinskys historia är så speciell, eftersom hon aldrig sökte offentligheten. Hon blev helt enkelt kär i fel man och blev ett skämt över hela världen.

P3 Dokumentär har nu gjort ett program om hennes liv från 1998 till nu. Undertecknad medverkar de sista minuterna av programmet som du kan lyssna på här.

En intressant iakttagelse är att programmet kallas Lewinskyaffären och inte Clintonaffären, som att hon ägde den och därmed ansvaret. Men kanske hade det varit svårt att veta vilken affär man syftat på om det hetat Clintonaffären…

Ps. Missa inte Klara K-dagen den 6 december på Rival i Stockholm då årets förebilder prisas. Även årets Pingvinpristagare är en internationell hjälte som bör hyllas för sitt mod att stå emot hat, hot och kränkningar. Du kan anmäla dig här.

Back To Top
Sök