skip to Main Content

Hon är politikens Madonna

Ett feministiskt manifest, en självbiografi och en ideologisk vision. Birgitta Ohlssons nyutkomna bok Duktiga flickors revansch är ett Kinderägg – tre önskningar i ett.

Birgitta Ohlsson gästade Klara K Nätverk Stockholm.

”Jag har själv alltid varit en duktig flicka och har sett hur begreppet allt mer används som nedlåtande. För mig betyder duktig snarare strävsam och det borde alltid löna sig”, säger Birgitta Ohlsson när hon besöker Klara K:s nätverk Stockholm för att prata om sin bok och om varför hon skrev den.

Som alltid hade nätverket en diskussion innan om duktighet, ambitioner och frustrationer. Håller vi oss själva tillbaka för att inte utmana normer? Hur mycket anpassar vi oss för att vara till lags? Får vi t ex bli arga?

Just kring diskussionen om ilska var det många i nätverket som kände igen sig. Att hålla tillbaka, hålla tillbaka, hålla tillbaka och sedan explodera av frustration med tårar som följd har hänt oss alla.

Birgitta Ohlssons räddning tror hon har varit att hon aldrig haft behov av bekräftelse, aldrig varit till lags. Det har gjort det lättare för henne att både identifiera och hantera ”småpåvar” hon mött på vägen.

Att vara duktig betyder dock inte att man måste vara bäst på allt, enligt författaren. Däremot ska det löna sig att vara påläst och förberedd. Och så finns det saker vi måste sluta vara duktiga på.

”Vi måste sluta curla männen. Alltför många kvinnor går under medan de sopar banan framför männen och sedan sopar de undan deras misstag bakom dem”, säger Birgitta Ohlsson.

Karriären jämför hon med ett torn av klossar. Man behöver bygga en stabil bas för högst upp kommer det att svaja och det behöver man vara förberedd på.

”Jag har aldrig varit rädd för att ta in och lyfta unga personer som är bättre än jag. Titta bara på Madonna. Hon lyckas hela tiden förnya sig och det gör hon för att hon omger sig med andra artister som är unga och begåvade.”

Nätverket undrade förstås när politikens egna Madonna tar över ordförandeklubban i Liberalerna. Det fick vi inget svar på. Det enda vi vet är att hon kommer fortsätta att ta strid för jämställdhet och hon kommer fortsätta att vara duktig.

Back To Top
Sök