skip to Main Content

Mod att ha tålamod

Det var hennes pappa som gav henne visdomsorden att det krävs mod för att ha tålamod. Mamma gav henne vingar, enligt henne själv. En tro på sig själv och att allt var möjligt.

Pia Sundhage intervjuas av Klara K:s Camilla Wagner.

Vuxenvärlden runt omkring Pia Sundhage som barn är enligt henne själv grunden till hennes framgång. Hon växte upp i en tillvaro med klokhet och problemlösning. Som fotbollstränaren som lät henne spela match under namnet Pelle, eftersom det inte fanns några ligor för flickor. Eller hennes stora förebild under gymnasiet, idrottsläraren Margareta Svedberg. Hon som kunde sätta ihop lag i vilken sport som helst, som fick alla att utmanas och utvecklas på just sitt speciella sätt. Hon som också spelade badminton med Pia under håltimmarna.

Pia Sundhages beskrivning av sin uppväxt visar på en närvarande vuxenvärld full av goda exempel på ledarskap, så kanske är det inte så konstigt att hon just nu är en av landets mest anlitade ledarskapsföreläsare.

I början var det lärare hon ville bli, och man kan inte låta bli att tänka att skolan gick miste om en stark kraft när kärleken till bollen tog över.

Kan alla spela fotboll?
-Ja, men olika bra.

Fast kan alla bli bra om man tränar riktigt mycket?
-Nja, man måste nog också ha talang. Fast inte bara. Jag brukar säga att det är som en formel. (talang+kunskap)*attityd = framgång. Attityd är det allra viktigaste. Vi har haft unga spelare som inte är så tekniskt duktiga i början, men som burit vatten till de andra spelarna och sett till att alla mår bra. Då höjs hela lagets prestation.

Hur utövar du ditt ledarskap?
-Jag använder mig av positiv återkoppling. Berömmer det som gått bra. Sedan försöker jag ställa frågor så att spelarna själva kommer fram till vad som kan bli bättre. Där lyckas jag inte alltid. Ibland kan jag ge upp och då blir jag irriterad på mig själv. Vid sådana tillfällen har jag inte haft mod att ha tålamod. Jag önskar att jag alltid kunde formulera frågorna på ett sätt som nådde fram.

Hur sätter du ihop ditt team?
Jag väljer olikheter. Min assisterande tränare är lite som jag. Ganska snabba beslut, men så har jag en i teamet som är långsam och analyserande. Hon ser allting från ett annat perspektiv, och det behövs. Under tiden det tar för henne att analysera en fråga har även jag kommit på nya tankar. Det gäller att veta vad man är bra på och var man behöver kompletteras. Just analys och eftertanke behöver jag hjälp med.

Såklart togs det en lagbild när Pia Sundhage lunchade med Klara K i Uppsala.Vad är du mest stolt över?
-Det är nog när jag tränade USA och vi spelade VM mot Brasilien. Vi fick en utvisad. Då brukar man ta bort en anfallsspelare och ha kvar backlinjen och mittenlinjen intakt. Men jag vågade ta bort en från försvaret, så istället för 4+4+1 spelade vi 3+4+2. Det var psykologiskt viktig. Jag skickade en signal till laget att jag trodde vi kunde vinna. Och det gick.

Vad hade hänt om det inte fungerat?
-Tja, då hade jag väl fått åka hem. Vad är det värsta som kan hända?

När får vi se dig som tränare för herrlandslaget?
-Oj, det dröjer nog. Skulle jag få den frågan skulle jag nog kliva in som assisterande tränare först under ett år.

Varför då?
-Jo, för att om jag skulle gå in och träna vilket damlag som helst så sätter de mig på en piedestal. Förväntningarna kommer att bli att vi kommer att vinna och då kommer vi att göra det. Går jag in i ett herrlag så skulle det bli annorlunda. Det skulle finnas tveksamheter och annat surr som skulle hindra oss.

Hur är det med jämställdheten i fotboll egentligen?
-Det finns mycket kvar att göra. Jag minns en gång när jag var med USA-laget i Mexiko och vi checkade in på ett jättefint hotell. Då sa mina tjejer surt att herrarna bodde bättre. Jag tyckte de var jättebortskämda eftersom vi bodde så fint. Då var det någon som sa till mig att om vi inte fortsätter att kämpa för att värderas lika mycket så kommer vi att backa när det gäller jämställdhet. Det var en ögonöppnare för mig. Samtidigt måste vi sluta fråga varför inte Lotta Schelin tjänar lika mycket som Zlatan. Ärligt talat Zlatan tjänar alldeles för mycket. Ingen människa är värd så mycket pengar. Vad vi borde jämföra med är en sjuksköterska.

Vi avslutar mötet med en spontan lagbild bland lunchborden och Pias numera välkända avslutningsord:

-Själv är jag en usel ledare men tillsammans med andra kan jag vara bäst.

Back To Top
Sök