skip to Main Content

Årets jämställdhetsförebilder prisas av Klara K

I samband med Klara K-dagen den 27 november delade Klara K ut fyra förebildspriser.

Årets förebild – Annika Elias, ordförande chefsorganisationen Ledarna
Årets uthållighetspris – Yvonne Skattberg, komiker, showartist och föreläsare 
Årets ögonöppnare – Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi
Årets pingvinpris* – Rickard Söderberg, sångare och debattör 

En Klara K-förebild ska ha visat på mod, integritet och innovation. Gjort sin röst hörd och tagit en risk för att skapa nytta utanför sig själv och sin organisation. 

Se motiveringarna nedan.

“Vad som förenar alla förebilder är att de visat stort mod och integritet. Det är precis de kvaliteter som vi söker i en Klara K-förebild. Vi är extremt stolta över alla årets pristagare”, säger Camilla Wagner, VD Klara K.

Årets förebild, Annika Elias, ordförande chefsorganisationen Ledarna
Annika Elias vet att i ett modernt ledarskap finns inget utrymme för glastak, sexism eller oskäliga löneskillnader. Med stort mod och lika stor envishet står hon stark i alla debatter och driver utvecklingen av framtidens ledarskap hela vägen in i det berömda kaklet. Som ordförande för Sveriges största chefsorganisation har hon en tydlig vision och i sin övertygelse är hon förändringen hon själv vill se. Det gör henne till pionjär och hennes organisation till den mest progressiva av arbetsmarknadens parter. Och inte minst gör det henne till Årets förebild 2017.

Årets uthållighetspris – Yvonne Skattberg, komiker, showartist och föreläsare
Yvonne Skattberg har i mer än tjugo år speglat samhället genom rå humor och satir. En satir riktad mot den överhet som har makten att förändra. Med intelligent träffsäkerhet kastar hon oss mellan skratt och allvar. Vi påminns om att vi tillåtit det onormala att bli normalt. Ibland behöver vi en skrattspegel både för att riktigt se vansinnet och för att orka ta striden. För den envisheten och uthålligheten får hon Klara Ks uthållighetspris.

Årets ögonöppnare, Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi
Med vetenskapen som slägga slår Agnes Wold sönder osynliga bojor och frigör oss från normer. Sedan lång tid är hon en viktig röst i jämställdhetsdebatten och med ett brinnande twitterkonto avslöjar hon den ena myten efter den andra. Än är vi inte fria, men när moralpanikens kör försöker locka oss in i skamträsket erbjuder hon ett ledljus kantat med humor hela vägen till förnuftet. Det gör henne till årets ögonöppnare.

Årets pingvinpris, Rickard Söderberg, sångare och debattör
Rickard Söderberg får Pingvinpriset för att han alltid möter hat med kärlek och värme. Att bryta mot samhällets normer har alltid ett pris. Därför finns det inget som inspirerar så mycket som när någon blir framgångsrik utan att för den skull ha tappat ens en gnutta av sig själv på vägen. När han dessutom står på barrikaderna för att vidga normen för andra vet vi att trollen lägger in högsta växeln. Men Rickard Söderberg står inte ensam. En hel pingvinflock backar honom i hans kamp.

*Pingvinmetaforen handlar om att sluta upp kring modiga människor och visa sitt stöd offentligt. För att överleva den extrema vintern på Antarktis sluter kejsarpingvinerna upp tätt intill varandra för att hålla värmen. Pingvinerna ytterst behöver, efter en stund i isvindarna, få komma in och värma sig i flocken.

För mer information, vänligen kontakta:

Camilla Wagner, VD Klara K
Mobil: 070-090 1157
E-post: camilla@klara-k.se

Klara K är en jämställdhetsbyrå som verkar för att främja kvinnors karriärer och vill bidra till ett hållbart arbetsliv på lika villkor. Bolaget grundades 2007 och drivs sedan 2015 av Camilla Wagner och Petra Nedfors.


Pressbilder (klicka för större bild)

Årets förebild: Annika Elias
Årets pingvinpristagare: Rickard Söderberg
Årets uthållighetspris: Yvonne Skattberg
Årets ögonöppnare: Agnes Wold
Back To Top
Sök