skip to Main Content

Pussy Riot varnar: Även Sverige kan drabbas av demokratisk regression

Konst i det offentliga rummet bör inte vara allt för provokativ, men framförallt ska den vara förankrad hos människorna som bor där konsten finns.
– Jonathan Othén, (SD), Nyheter24 11 april 2018 –

Två av medlemmarna i konstnärskollektivet Pussy Riot – Alexey Knedlyakovsky och Lusine Dzhanian som har sökt politisk asyl i Sverige – kommer till Almedalen för att samtala om kultur och demokrati. Det är jämställd­hets­byrån Klara K som tar paret till Almedalen. Info om tid och plats nedan.

Liksom flera andra ur konstnärskollektivet har Alexey Knedlyakovsky suttit fängslad för sin konst. Brottet var att sätta ett träkors på minnes­monumentet av Felix Dzerzjinskij, som 1917 grundade det som senare blev KGB (den civila delen av underrättelsetjänsten i Sovjetunionen). Rättegången varade i fyra minuter och genomfördes utan försvarsadvokat på plats.

– Det politiska klimatet i Ryssland gör det omöjligt för oss att utöva vår konst. Regimen är rädda för att vi öppnar människors sinne, säger Alexey Knedlyakovsky.

”Warning signs – how to spot democratic regression”
Under rubriken ”Warning signs – how to spot democratic regression” vill Klara K och Pussy Riot göra oss uppmärksamma på normaliseringen av den pågående inskränkningen av demokratin och hur vi idag accepterar saker vi aldrig skulle accepterat tidigare.

– Man kan inte vara överkänslig när det gäller att försvara demokratiska värderingar. Risken är att man blir den kokande grodan. Vi vänjer oss successivt och inser inte när vi ska hoppa ur kastrullen, säger Knedlyakovsky.

I samtalet, som leds av Klara Ks vd Camilla Wagner, ger konstnärsaktivisterna exempel på hur regimen i Ryssland siktar in sig på just kulturarbetare.

– För mig var det självklart att bjuda hit dem när jag nu fick möjligheten. Det är valår och antidemokratiska toner slår igenom allt mer i debatten. Vi bör vara oroliga, säger Camilla Wagner, vd Klara K.

Tid och plats
Samtalet äger rum under årets Kultursalong.

Tid: Måndag 2 juli, kl 18:00-20:00
Plats:  Novgorodgränd 1
Ingen föranmälan krävs

För ytterligare information och intervju med Alexey Knedlyakovsky och Lusine Dzhanian, vänligen kontakta:

Camilla Wagner, Klara K
E-post: camilla@klara-k.se
Mobil: 070-090 11 57

Exempel på SDs kulturpolitik
”Konst i det offentliga rummet bör inte vara allt för provokativ, men framförallt ska den vara förankrad hos människorna som bor där konsten finns.”
– Jonathan Othén, (SD), Nyheter24 11 april 2018 –

I ett inlägg på Facebook om en motion till landstinget skriver SD att det är skillnad på konst och konst – och föreslår att Liv Strömquists minimalistiska verk byts ut till konst av 1700-talsmålaren Johan Sevenbom:
– Vi vill inte förbjuda något. Men med vår konst blir det lite snyggare, säger motionens författare Per Carlberg (SD), vice gruppledare i landstinget.
– Dagens Nyheter 28 mars 2018 –

Några konkreta krav från SD:
Stryp statliga anslag till Etnografiska Museet, Östasiatiska Museet, Medelhavsmuseet och Världs­kulturmuseet. Riksteatern, Dramaten, Operan däremot kan få ökat stöd – det är institutioner som kan: “i ökad omfattning bevara och sprida kulturarvet samt levandegöra den traditionella, folkliga svenska kulturen”, men: “SD:s principiella hållning är att delar av den statliga subventioneringen av samtids­konst och samtidskonstnärer bör bli något mer återhållsam”.

Det vill säga: Om Operan, Dramaten och Riksteatern håller sig till “svenska klassiker”, så kan stödet ökas, men eftersom “uppenbart samhälsssplittrande mångkulturalistiska verksamheter ska inte längre få statligt stöd”, så kommer den konstnärliga friheten att strypas – rejält. Moderna Museet ligger alltså också mycket illa till.
– Debattartikel av Göran Sarring angående SDs motion i riksdagen, Norrköpings Tidningar 23 november 2016 –

 

Back To Top
Sök