skip to Main Content

Sara Danius prisas av Klara K

För sjunde året i rad delar Klara K ut priser till förebilder som utmärkt sig i ledarskap, jämställdhet, mod och integritet. 2018 utnämns professor Sara Danius till Årets Förebild för sitt omdömesgilla och rakryggade ledarskap som ständig sekreterare i Svenska Akademien där hon gått till botten med skandalerna om maktmissbruk, vänskapskorruption och bristande moral inom Sveriges mest anrika kulturinstitution.

Några av dem som tidigare tilldelats utmärkelsen är riskkapitalisten Barbro Ehnbom, Filminstitutets vd Anna Serner och Ledarnas tidigare ordförande Annika Elias.

Prisceremonin äger rum under Klara K-dagen som i år har temat Planet 50/50 – en global marknad, ett globalt ansvar och tar avstamp i behovet av ett modigt ledarskap för Sverige och svenska företag för att ro i land med mål 5 i FNs hållbarhetsmål Agenda 2030*.

NÄR: 27 november kl. 13.00-17.00 (mingel till 18.00)
VAR: Rival, Mariatorget, Stockholm

Huvudtalare är Åsa Regnér, assisterande generalsekreterare FN och vice chef för UN Women. Bland övriga gäster märks bland andra journalisten och författaren Katarina Wennstam och Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi. Poeten Bob Hansson kåserar kring mannens roll i post-metoo-världen.
Moderator är Camilla Wagner, jämställdhetsexpert och vd för Klara K.
Läs mer om programmet för Klara K-dagen 27/11 här.

ACKREDITERING FÖR JOURNALISTER: Kontakta Marianne Djudic, Marianne.djudic@tastepr.se tfn: 070-795 29 56

Under eftermiddagen delas även andra priser ut: Årets ögonöppnare, Årets uthållighetspris och Pingvinpriset**. Pingvinpriset, vars syfte är att bidra till ett varmare klimat på nätet och i den offentliga debatten, delades ut första gången 2015 och gick då till Monica Lewinsky.

Om Klara K
Klara K är en jämställdhetsbyrå för strategisk rådgivning och opinionsbildning. Byrån verkar för att främja kvinnors karriärer och vill bidra till ett hållbart arbetsliv på lika villkor genom att skapa mötesplatser för erfarenhetsutbyte och inspiration, föreläsa, utbilda och debattera.

Klara K vill vara en tydlig och trovärdig opinionsbildare som bidrar till att förändra attityder och strukturer som idag står i vägen för ett jämställt arbetsliv.

Klara K drivs av jämställdhetsstrategerna Camilla Wagner och Petra Nedfors. Camilla Wagner grundade VA Kvinna med där bland annat Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor var en viktig del. Hon har också gjort radioserien Kvinnorna och Pengarna för Sveriges Radio P1. För sitt arbete har hon själv belönats med flera priser. Bland annat fick hon 2009 Fredrika Bremer-priset och 2011 fick hon 1,6-miljonerklubbens journaliststipendium.

* Om Mål 5 i Agenda 2030
De globala målen är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit och mål 5 handlar om att uppnå jämställdhet, och alla kvinnors och flickors egenmakt. Läs mer här.

** Klara Ks priser och kriterier
Årets förebild har utifrån sin plattform eller maktposition på ett oåterkalleligt sätt förändrat strukturer och attityder i samhället.

Årets ögonöppnare har förändrat vårt sätt att se på verkligheten genom att lyfta sin fråga och vidga våra perspektiv.

Årets uthållighetspris har med stort tålamod och ännu större envishet vidhållit sitt perspektiv och verkat för förändring under många år.

Pingvinpriset ägnas åt dem som står upp för inkludering, medmänsklighet och demokrati även när det innebär att de själva möts av hat och hot.

Back To Top
Sök