skip to Main Content

Rickard Söderberg får Pingvinpriset 2017

Tenoren Rickard Söderberg får Klara Ks Pingvinpris 2017 för att han använder sin plattform för att vidga normer och för att han alltid möter hat med kärlek och värme. Pingvinpriset har tidigare gått till Monica Lewinsky och Anita Sarkeesian.

Årets pingvinpristagare är tenoren Rickard Söderberg. Priset som delas ut av jämställdhetsbyrån Klara K, har instiftats för att uppmuntra till ett varmare klimat på nätet och i den offentliga debatten.

Rickard Söderberg har under lång tid använt den plattform hans kändisskap gett honom för att bryta normer, trots att det inneburit att han själv drabbas av hat och hot.

– Vi behöver starka röster som Rickard Söderbergs i debatten. Vi vet att det kostar på när hatet kommer. Ingen klarar att stå oberörd, säger Klara K:s vd Camilla Wagner.

– Det går kanske inte att stoppa hatet, men det går att mildra skadan genom att visa stöd och medkänsla.

Motivering: Rickard Söderberg får Pingvinpriset 2017 för att han alltid möter hat med kärlek och värme. Att bryta mot samhällets normer har alltid ett pris. Därför finns det inget som inspirerar så mycket som när någon blir framgångsrik utan att för den skull ha tappat ens en gnutta av sig själv på vägen. När han dessutom står på barrikaderna för att vidga normen för andra vet vi att trollen lägger in högsta växeln. Men Rickard Söderberg står inte ensam. En pingvinflock av kärlek och värme backar honom i hans kamp.

Om Rickard Söderberg: Rickard är född och uppvuxen i en villaförort till Halmstad. Han är sladdbarn och yngst i en syskonskara om fyra. Han är utbildad både vid Musikhögskolan i Göteborg och Operaakademiet på det Konglige Teater i Köpenhamn. Han har sjungit på operascener över hela världen, men blev känd och folkkär av en bredare publik efter att ha medverkat i tv-program som Körslaget, Let’s Dance och Gatans Kör. Första gången Rickard Söderberg på allvar gjorde ett nationellt avtryck i jämställdhetsfrågan var i debatten om opera-sexism 2012. Sedan dess har han fortsatt utmana inom genusfrågan, på allt från programledarrollen på Grammisgalan till hans omtalade mellansnack på sina konserter.

Om Pingvinpriset och #pingvinkraft: Pingvinpriset instiftades 2015 och tidigare pristagare är Monica Lewinsky och Anita Sarkeesian. Klara K vill bidra till ett varmare klimat på nätet och i den offentliga debatten. Vi vill tillhandahålla en flock av empati och medmänsklighet och som metafor använder vi oss av pingvinerna. Pingvinmetaforen handlar om att sluta upp kring modiga människor och visa sitt stöd offentligt. För att överleva den extrema vintern på Antarktis sluter kejsarpingvinerna upp tätt intill varandra för att hålla värmen. Efter en stund i isvindarna behöver pingvinerna få komma in och värma sig i flocken för att inte frysa ihjäl.

Rörelsen #pingvinkraft startades i samband med utdelningen av 2015 års Pingvinpris och är en hashtag som man kan använda för att dra till sig uppmärksamhet när någon far illa i sociala medier. Näthatare får aldrig stå oemotsagda.

Om Klara K: Klara K är en jämställdhetsbyrå för strategisk rådgivning och opinionsbildning. Byrån verkar för att främja kvinnors karriärer och vill bidra till ett hållbart arbetsliv på lika villkor genom att skapa mötesplatser för erfarenhetsutbyte och inspiration, föreläsa, utbilda och debattera.

Klara K vill vara en tydlig och trovärdig opinionsbildare som bidrar till att förändra attityder och strukturer som idag står i vägen för ett jämställt arbetsliv.

Klara K drivs av jämställdhetsstrategerna Camilla Wagner och Petra Nedfors. Camilla Wagner grundade VA Kvinna och för sitt arbete har hon själv belönats med flera priser. Bland annat fick hon 2009 Fredrika Bremer-priset och 2011 fick hon 1,6-miljonerklubbens journaliststipendium.

För mer information, vänligen kontakta:

Camilla Wagner, camilla@klara-k.se, 0700-901 157
Marianne Djudic, marianne.djudic@tastepr.se, 0707-952 956


Pressbild (klicka för större)

Årets Pingvinpristagare: Rickard Söderberg
Back To Top
Sök