skip to Main Content

Hallå där, Catrin Ditz

Hallå där Catrin Ditz, strategisk IT-chef (CIO) i Uppsala Kommun tillika Klara K-medlem i Uppsala som byter jobb. Vad är det för ny tjänst du ska hugga tag i?

– Från 1 april ska jag driva det digitala samarbetet på Storsthlm, en förening för alla kommuner i Stockholmsregionen. Det finns många kommunöverskridande områden där alla i regionen behöver samverka digitalt. Mitt nya ansvar är att driva det samarbetet.

Hur känns det?

– Det är jätteroligt. Jag har varit här i fyra år och det är lång tid på CIO-roll. Att ha både ett operativt vardagligt IT-ansvar för hela kommunen och ett strategiskt långsiktigt ansvar är spännande, men svårt. Sedan är jag en nybyggare som tycker det är roligt att  byta jobb.

Var blir din nya arbetsplats?

– Kontoret ligger vid Medborgarplatsen. Men jag kommer nog inte sitta där så mycket, utan åka runt till Stockholms kommuner – från Södertälje till Sigtuna – för att knyta kontakter och se hur vi ska samarbeta. Digitalisering av offentlig sektor handlar väldigt mycket om samarbete.

Vad ser du mest fram emot?

– Ett stort arbetsfält och utmanade frågor, vilket innebär stora möjligheter att hitta smarta drag framåt. Nu har jag inte ett operativt ansvar – IT-driften ligger ju i varje kommun – utan här gäller det att driva frågor över kommungränserna och se hur vi ska samarbeta. Det är något av en konsultkänsla i jobbet.

Hur känns det att lämna Uppsala Kommun?

– Att gå vidare får jag energi av. Men det är också sentimentalt. Vi har gjort så mycket häftiga grejer tillsammans. Arbetskamraterna är ju människor man spenderar så mycket tid med, nästan mer än med familjen.

Du flyttade till Uppsala för tre år sedan, när du jobbat där ett år. Flyttar du igen nu?

– Nej. Vi bor vid centralen, pendeltåget tar 30 minuter och tågen går hela tiden. Jag får kortare restid nu än när jag bodde i Vallentuna.

Vad händer med Klara K-nätverket då?

– Det är mycket frukost- och lunchträffar så jag byter till Stockholm. Jag tycker det är jätteroligt att vara med i Klara K. Vi pratar om hur det faktiskt är, ”på riktigt”, och vågar ta upp det som är svårt och tufft, skarpa lägen. När man hittar ett nätverk som går under ytan och någon som kan klä de frågorna i ord – då tycker jag att det är värt tiden, då får jag utväxling.

Vad hoppas du få ut av Stockholmsnätverket?

– Det var en större sak när jag flyttade hit till Uppsala. Då behövde jag verkligen ett nätverk utanför min arbetsgivare, kommunen. Just att få mötas tvärs över roller, sektorer och branscher och se hur mycket vi ändå har gemensamt – det är vad jag vill ha. Plus det jag sa nyss: att få prata om de verkliga frågorna. Och får jag bara säga en sak till?

Javisst, vad mer vill du säga?

– Värdet av nätverk med andra kvinnor som är ledare har fått ett helt annat ljus efter #metoo. Jag är 50 år nu och har jobbat i ledande positioner många år. Värdet av dessa nätverk är tydligare för mig idag än det var för ett halvår sedan. Genom #metoo har jag blivit medveten om de faktiska begränsningar som finns i det faktum att jag är kvinna. Det har jag inte vågat, orkat, kunnat se lika tydligt innan. Nätverk för kvinnor är ett faktiskt behov. Just för att det finns skillnader i vilka friheter och befogenheter vi har just kopplat till kön.

Back To Top
Sök