skip to Main Content
Lars Einar Engström

Att lalla på i gamla fotspår

Går jämställdheten framåt? Döm själva. Följande text av undertecknad publicerades ursprungligen i Aftonbladet för snart fjorton år sedan. Att förändra beteenden, attityder och lagar är en lång process.

Jo visst har ni kvinnor rätt, det finns ett förtryck därute i näringslivet, män förtrycker kvinnor.

Som om nu det skulle vara en nyhet. Inte en enda man som jag diskuterat det här ämnet med har sagt att det jag beskriver i min bok ”En sexists bekännelser” inte finns. Alla känner till över- och underordningen, alla vet att vi män står först i tur, i de flesta sammanhang, undantaget naturligtvis hemarbetet.

Men många hävdar också att jo, visst, det finns sexism och förtryck, ”men inte på mitt eller vårt företag”. Om nu det stämmer, hur kommer det sig att jag sett, deltagit i och noterat detta i näringslivet? Och varför kommer det i så fall rapporter om sexuella trakasserier från arbetsplatser som universiteten, försvarsmakten, polisen, och inom filmbranschen nu senast?

Jag skrev ”En sexists bekännelser” av flera anledningar, främst för att jag ville utvecklas. Jämställdheten leder till att vi män har en chans att bli bättre människor. Om vi sänker garden och börjar delta i det riktiga livet, så kommer vi att bli en del av en helhet där kvinnorna alltid har befunnit sig.

Så vad vinner vi på en ökad jämställdhet och fler kvinnor runt bordet?
En mänsklig rättighet, kvinnor är människor.
Det leder till ökad total kompetens i gruppen.
Bredare perspektiv, nya infallsvinklar.
Bättre helhetsbild.
Mer utvecklad dialog, all kommunikation och allt språk förändras om kvinnor finns i rummet.
Bättre företagsimage, kvinnor är en stor målgrupp för många företag.
Och om inget annat biter: Tänk, bröder, ett företag som kan kalla sig jämställt på riktigt, tänk er vilken ökning det skulle kunna bli försäljningsmässigt!

Jag var oklar över hur eskortservicen såg ut i Sverige, men där har jag nu fått massor av tips och stories. Allt ifrån kvinnor som blir erbjudna pengar för att vara extra trevliga gentemot vissa viktiga kunder, till företag som besöker porrklubbar regelbundet. Ja det verkar till och med som om vi har statliga bolag som ringer in flickor. Köp av människor alltså.

Vi män lallar på i de gamla fotspåren, är med och gör en jämställdhetsplan och fortsätter som vanligt. Tillmötesgående motstånd kallas sådant. Det är självklart att den kvinnosynen färgar männen hela tiden, hela dagarna, och leder till att kvinnor stoppas. Och det påverkar alla män, vare sig de deltar eller inte, så länge vi inte säger ifrån.

Så fort jag har nämnt att jag arbetar med boken har det blivit debatt. Ämnet är hett och sexisterna kryper fram hos såväl kvinnor som män. Jag har blivit beskylld för att vara feminist, inte sexist, det senare tycker ingen är ett skällsord. Sexist, tja, det är vi lite till mans och det är nästan lite skojigt. När jag säger att jag är sexist svarar kvinnor jag känner: Nej, det är du inte alls! Medan män ler och säger: Ja, vem fan är inte det?

Om vi ska få till en förändring, på kort tid, föreslår jag att vi ska:
Lagstifta om kvotering till styrelser.
Införa en policy som slår fast att det ska vara lika många kvinnor som män på chefsposter.
Sätta en ung man i ledningsgruppen som chef för jämställdhetsarbetet.
Införa sanktioner för sexuella trakasserier, på riktigt.
Ställa in lönesamtalen för chefer som inte kan visa upp en jämställd avdelning.
Se till att jämställdhet är en stående punkt på avdelnings- och ledningsmöten.
Sluta kommentera kvinnors kroppar.
Anlita kvinnor som konsulter i affärsutveckling – de är inte bara bättre generellt, de är smartare!
Nästa gång är det din dotter eller din fru som råkar illa ut – stötta alla kvinnor.
Lönestopp under fem år för alla män, tills du höjt kvinnornas löner (lika lön för lika arbete).

Nu ser vi att Norge snabbar på processen. Av allt att döma blir det lagstiftning om kvotering till styrelser från årsskiftet, 40 % ska vara kvinnor. Mycket bra, det enda jag undrar över är hur de kom fram till siffran?

Det finns kompetenta människor därute, inom båda könen, det handlar bara om i vilket nätverk man tittar.

Detta är en text skriven av en gästskribent. Åsikterna i texten är skribentens egna och behöver inte nödvändigtvis överensstämma med Klara K:s åsikter.

Back To Top
Sök