skip to Main Content

mySafety krokar arm med Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse

I ett unikt samarbete tar försäkringsbolaget mySafety och Prinsparets Stiftelse näthatsdebatten till en ny nivå. Nyss kom rapporten #viberättar där barn och ungas vittnesmål blandas med experters analyser och förslag på lösningar.

mySafety är försäkringsbolaget som specialiserat sig på digitala brott som id-kapningar och kränkningar på nätet. De har också tagit en tydlig position i kampen mot näthat och arrangerar den årliga galan Årets Nätängel där olika förebilder hyllas för modiga ställningstaganden i kampen mot näthatet.

Bland tidigare pristagare hittar man influencern Lovette Jallow, TU:s vd Jeanette Gustafsdotter och systrarna Noelle och Nathea som startade en hel rörelse för att hylla olika med initiativet “Rocka sockorna”.

Nu har Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse krokat arm med mySafety för att med gemensam kraft motverka det allt mer utbredda näthatet i Sverige. Som en del av samarbetet kommer stiftelsen att dela ut ett eget pris på Årets Nätängel som äger rum den 18 november på Nalen i Stockholm. 

Prinsparets Stiftelses hederspris till Årets Nätängel barn och ungdom uppmärksammar en person eller en grupp individer under 18 år som ligger i framkant i kampen mot näthat.

Tillsammans har de givit ut en rapport om näthat, dess konsekvenser och lösningar. I rapporten #viberättar vittnar barn och unga om sina upplevelser av trakasserier på nätet.

– Ett av stiftelsens värdeord är att vara en samlande kraft. För oss är det centrala att kunna föra fram barn och ungas röster och samla de främsta experterna inom området, för att skapa en förståelse och visa att det finns konkreta lösningar att jobba vidare på, säger H.K.H. Prins Carl Philip och H.K.H. Prinsessan Sofia i ett pressmeddelande.

Experterna består bland annat av Mårten Schultz, professor och grundare av Institutet för Juridik och Internet, Caroline Dyrefors Grufman, Barn- och elevombud, Attila Yoldas, journalist, Nina Rung, kriminolog, Björn Johansson, fil dr. och docent samt mobbningsforskare, Jenny Klefbom, leg. barn- och ungdomspsykolog, Per-Åke Wecksell, kommissarie, Carl Heath, särskild utredare att värna det demokratiska samtalet samt mySafetys vice koncernchef PA Prabert.

PA Prabert, vad hoppas ni att rapporten ska leda till?
– Jag hoppas att den ska leda till kunskapsspridning och debatt.

Ni har lagt in en helt ny växel i arbetet mot näthat. Ser du någon förändring?
– Ja, det gör jag faktiskt. Det finns en mycket större medvetenhet idag om hur mycket skada näthat kan åstadkomma både för den som drabbas, men också för samhället i stort om några tillåts tysta andra genom att skrämma bort dem.


mySafety och Klara K delar bilden att näthat är ett av samtidens största hot mot demokratin och har samarbetat sedan 2016 när vi delade ut det första pingvinpriset till Monica Lewinsky. Den 28 november får vi återigen träffa PA Prabert på Klara K-dagen. Säkra din biljett här.

Back To Top
Sök