skip to Main Content

Nu gör vi internet mer jämställt

Att kvinnor osynliggjorts i historien är ett känt faktum. Vi hade det bland annat som tema för en Klara K-dag för några år sedan. En undersökning av historieböcker för femteklassare visade att det i dem fanns fler namngivna nazister än det fanns kvinnor totalt. 

Det är inte bara i historien kvinnors insatser förminskas. På Wikipedia är endast 20 procent av alla upplagda biografier om kvinnor, trots att Wikipedia vuxit fram under en tid då vi antas vara medvetna om jämställdhetsfrågor. Det internetbaserade öppna uppslagsverket bygger ju på att vem som helst ska kunna lägga upp information om vem eller vad som helst. Fast ändå inte. Det finns redaktörer. Av dessa gatekeepers är 9 av 10 män. Och det märks.

När Wikipedia var ungt försökte jag lägga upp en bio om en samtida författare vars böcker om jämställdhet jag just läst.

Genast kom en gatekeeper och frågade:

{{Relevanskontroll|Vad har frk xxx  gjort för att uppmärksammas i ett uppslagsverk?|month=09|year=2008}}

Artikeln godkändes till slut, men det där ifrågasättandet med “fröken”-tilltalet kommer jag aldrig glömma. Var civilståndet viktigt för publicering? Författaren hade gett ut fyra böcker genom Albert Bonnier förlag, men tydligen skulle jag motivera ännu mer varför hon förtjänade att vara sökbar.

Senare hittade jag en sida om mig själv. Smickrande, men den var felaktig. Förgäves försökte jag korrigera, men fick veta att jag själv inte fick ändra en sida om mig själv. Fel, eller inte. Jag gav upp. Ett par år senare hade den ändå ändrats, men nu med stort fokus på vilka olika efternamn jag haft. Tydligen var det min största bedrift att jag bytt namn några gånger. Igen, fokus på civilståndet. Eller? 

Om något så visar underskottet på information om kvinnor på Wikipedia att tiden är en usel förändrare av sakernas tillstånd, bara av sig själv. Även moderna påfund reproducerar befästa normer om man inte har en process för det motsatta.

Blir därför glad över utrikesminister Ann Lindes initiativ #Wikigap där man uppmanar till lägga in artiklar om kvinnor vars bedrifter bör uppmärksammas. 

– När kvinnors insatser inte syns, påverkar det vår jämställdhet och vår demokrati. Det behövs konkreta insatser för att komma tillrätta med den obalans som råder, både i den verkliga och i den digitala världen, säger utrikesminister Ann Linde i ett pressmeddelande från UD.

Precis så. Konkreta insatser. Ikväll kommer Dagens Industri att tillkännage vilka som är näringslivets mäktigaste kvinnor (den listan som jag gjorde i 12 år på saliga Veckans Affärer). Min konkreta insats blir att försöka få in alla kvinnor på listan i Wikipedia.

Vad blir din konkreta åtgärd för ett mer jämställt internet?

Back To Top
Sök