skip to Main Content

Manssynen det verkliga problemet

Den senaste veckan har kantats av nyheter och diskussioner om sexköpare och deras unkna kvinnosyn. När en moderat kommunstyrelseordförande i helgen också ertappats på en bordell, väcks två tankar. Dels undrar jag vilken del av begåvningsreserven han tillhör när han vet att operation torsk pågår, och dels börjar jag fundera på hur utbrett det här med sexköp verkligen är. En av tio män har någon gång köpt sex, har vi fått läsa. Men hur många gör det regelbundet och vilka är de? Är sexköp det nya kokainet? Vår tids kick? Efterfest på bordell för makteliten?

Kanske borde vi inte enbart prata om dessa mäns kvinnosyn. Kanske avslöjas det verkliga problemet av den andra sidan myntet. Vad har de för manssyn?

Vilken grad av berusning av sin egen, och sina bröders, förträfflighet får män(niskor) att fatta beslut som i andra sammanhang skulle fördömas?

Att vara hög på sin egen status som framgångsrik man skulle kunna förklara en hel del irrationella vägval.

Häromdagen fick vi till exempel veta att det börsnoterade bolaget Fundedbyme fått en ny styrelse. Enbart män. Det bryter inte bara mot bolagskoden, utan går också på tvärsen mot all forskning som visar att en blandad grupp presterar bättre. Vill inte Fundedbymes ägare optimera sin vinst? Eller är just dessa män undantaget som bekräftar regeln?

Vad som är extra sorgligt i den här kråksången är att Fundedbyme äger det kvinnliga investerarnätverket Feminvest, som verkar för att kvinnor ska få ett ökat inflytande genom ägande. Styrelseordförande i Feminvest är Daniel Daboczy, vd och huvudägare i Fundedbyme. Kanske kunde han tipsa sin helt manliga valberedning om nätverket så att de kan leva som de lär?

Jag vill förtydliga att jag inte jämställer att välja en helt manlig styrelse med brott som sexköp och människohandel. Men jag tror att vi behöver sluta prata om hur män ser på kvinnor och börja prata om hur de ser på sig själva. 

Stiftelsen Allbright presenterade i förra veckan en rapport, där rubriken ”Tech lever grabbmyten” pekar på något viktigt. Först när grabbarna växer upp och blir människor kan vi få ett samhälle utan efterfrågan på traffickingoffer, bolag som når sin fulla tillväxtpotential och en massa andra fördelar.

Och givetvis pratar jag inte om alla män. Bara män med halvgudskomplex.

Back To Top
Sök