skip to Main Content

Hélène Barnekow utses till Årets förebild 2020

Microsoft Sveriges vd Hélène Barnekow utses till Årets förebild 2020 på Klara K Awards. Barnekow får utmärkelsen för att hon i handling visar att jämställdhet är lönsamt – och inte särskilt komplicerat att uppnå ens i techbranschen.

Övriga pristagare är professor Anna Wahl, vice rektor KTH – Årets uthållighetspris, Matilda Voss Gustavsson, journalist och författare – Årets ögonöppnare samt Gina Dirawi, programledare, författare, låtskrivare och artist som tilldelas Pingvinpriset.

– En Klara K-förebild ska utifrån sin plattform eller maktposition på ett oåterkalleligt sätt ha förändrat strukturer och attityder i samhället, och det har Hélène Barnekow gjort. Hon är en förebild för unga kvinnor som nu ser techbranschen som tillgänglig även för dem, liksom också för andra företagsledare i branschen som ser att jämställdhet inte alls är så svårt, säger Camilla Wagner, vd Klara K, som står bakom priset.

Motiveringen lyder:
Under hela sin karriär har Hélène Barnekow drivits av att förbättra affären. Rätt person på rätt plats är då en förutsättning, liksom en sund och inkluderande organisationskultur. Varje arbetsplats hon lämnat har varit mer jämställd än när hon började. Hélène Barnekow personifierar framtidens hållbara ledarskap i sitt sätt att leva som hon lär och får konkurrenter som hävdat att branschen saknar kvinnor att yrvaket snöra på sig löparskorna för att hinna med. För jämställdhet är inte bara lönsamt i teorin, utan i allra högsta grad i praktiken.

Bland tidigare pristagare i kategorin förebild finns Margot Wallström, Sara Danius, Annika Elias, Anna Serner och Barbro Ehnbom.

Om Hélène Barnekow:
Född 1964 i Skåne. Efter examen i internationell ekonomi vid Lunds Universitet, påbörjade hon sin internationella karriär som till lejonparten varit i techbranschen. Innan hon blev vd för Microsoft Sverige 2018 var hon vd för Telia Sverige.

Om Klara K:
Klara K är en jämställdhetsbyrå som verkar för ett hållbart arbetsliv på lika villkor. Bolaget grundades 2007 och drivs sedan 2015 av Camilla Wagner och Petra Nedfors.

För mer information, kontakta:
Camilla Wagner, VD Klara K
Mobil: 070-090 11 57, e-post: camilla@klara-k.se


Foton

Foto: Daniel Fridell
Foto: Daniel Fridell
Back To Top
Sök