skip to Main Content

Jämställdhet som en bortamatch mot Schweiz

Mars är för oss jämställdhetsarbetare vad december är för handeln. Högsäsong. Vi kickade igång månaden med ett nytt klockslag där kvinnor slutar få lön i kampanjen ”Lön hela dagen”, och för er som missade det är klockslaget för när kvinnor med gott samvete kan gå hem 16.12.

Nästa våg att surfa på är givetvis 8 mars. En dag då hela världen riktar strålkastarljuset på hur långt vi har kvar innan kvinnor har samma makt och möjlighet att forma sitt liv och samhället de bor i, som män. I min filterbubbla dök det upp mycket bra förstås, men det fanns en hel del, jag vad ska vi kalla det… trams låter så von oben, men jo. Trams. En massa onödigt bakgrundsljud som inte gav någon ny kunskap eller information. Som en fotbild på stranden eller en bild på någons långkok.

Mest sorgsen är jag över den låga nivån på många panelsamtal om jämställdhet i näringslivet denna dag. Samma myter och råd upprepades som dem som gavs för mer än 20 år sedan när jag började bevaka frågan som journalist.

Om vi kvinnor bara var lite mer si eller om vi kvinnor bara gjorde lite mer så… 

Jag vill skrika: Sluta! Det är inte kvinnorna det är fel på det är strukturerna. Fattar ni inte att matchen är riggad? Det är som sketchen ”Bortamatch mot Schweiz” från Nöjesmassakern (ni som är under 45 får googla), där fotbollsplanen är på en alpsluttning. Vi måste springa i uppförsbacke för att göra mål, medan det andra laget har tyngdkraften på sin sida. 

Nu halvvägs in i månaden har precis FNs kvinnokommissions årliga möte påbörjats. Det pågår i två veckor och ska i bästa fall leda till att världens länder enas kring progressiva slutsatser på temat kvinnors makt och inflytande. Jag medverkade första gången 2018, men har i år fått det hedervärda uppdraget att ingå i den svenska delegationen som rådgivare. 

Redan när FNs generalsekreterare, António Guterres, öppningstalade kände jag att mars 2021 kunde räddas. 

Too often when addressing the issue of exclusion it is suggested that we focus on training, capacity building and empowerment for women. But women already have the skills, the expertise and the capacity. In many countries women are graduating from higher education with higher rates than men. And they have been for some time. What you need is not more training for women but to train those in power how to build inclusive institutions. We need to move beyond fixing the women and instead fix the systems.

Precis så! Nu fixar vi systemet.

Back To Top
Sök