skip to Main Content

Kladdaren

– Vi blev ganska berusade och jag är lite kladdig av mig, vilket jag har sagt till henne.

Så förklarar Göran Lambertz sitt beteende som en kvinna anmälde honom för och som ledde till att han häktades misstänkt för våldtäkt. Nu har alltså förundersökningen lagts ner, då åklagaren finner det osannolikt att bevisen kommer att kunna leda till en fällande dom.

Ska vi inte vara lite rationella och helt ta bort lagen mot sexuella övergrepp? Sannolikheten att bevisen kommer att hålla i rätten är ju statistiskt väldigt, väldigt små så förväntan kan väl lika gärna sättas på en rimlig nivå? (Jag är givetvis ironisk.)

Men låt oss titta lite på citatet ovan. En ung kvinna, som han vet har varit utsatt för våldtäkt tidigare och som han “hjälper” både som juridikstudent och på något luddigt sätt i ett förtalsmål. Hon har blivit åtalad av en person som i tingsrätt fällts för våldtäkt, men sedan frias han i hovrätten och anmäler sedan henne för förtal. 

Jag skriver det igen…

– Vi blev ganska berusade och jag är lite kladdig av mig, vilket jag har sagt till henne.

Han säger själv enligt flera media att han varit som en fadersfigur för henne. Nu är han ju (tack och lov) inte hennes pappa, men när han definierar relationen så definierar han också maktförhållandet. Han säger också att hon avvisat honom när han “kladdat” på henne. Han säger att han inte är tafsig, men att han alltså har en tendens att kladda. Vad är skillnaden, tänker jag. 

En vän ringer och säger att det är Bill Clinton över alltihop. “I did not have sexual relations with that woman!” Hon är avhumaniserad. Hon är kvinnan. Visserligen råkar han säga hennes namn under presskonferensen han själv kallat till. Slår sig för munnen för hoppsan, han borde inte sagt hennes namn. Men i hans kommande bok, som han nu marknadsför, heter hon Elinor. 

Så vem är “Elinor?”

En ung kvinna, vars berättelse om tidigare våldtäkter han själv trott på, eftersom han ville hjälpa henne i förtalsmålet. Men nu är tidigare våldtäktsanklagelser ett bevis på Lambertz oskuld. Hur gick det till? 

Hon blev full. På julafton! Hon såg upp till honom. Hon har haft den dåliga smaken att tidigare ha varit i situationer som hon uppfattat som våldtäkt, även om det aldrig lett till fällande dom. Inte många våldtäkter gör ju det, som bekant, men det betyder faktiskt inte att de inte skett. Om åtalet på en mördare läggs ner i brist på bevis betyder inte det att mordet aldrig ägt rum. Bara att man inte kan frihetsberöva personen. Jo, det är viktigt att vi har höga krav på bevisning i våra domstolar, men kanske ska vi inte i media måla ut henne som en kaninkokerska. Ärligt, alla som såg den presskonferensen måste väl ändå fråga sig om Lambertz har alla hästar hemma?

Och enligt Göran Lambertz får hon ju faktiskt skylla sig själv. Han hade ju faktiskt varnat henne. Jag skriver det en tredje gång:

– Vi blev ganska berusade och jag är lite kladdig av mig, vilket jag har sagt till henne.

Ja, men då så.

Back To Top
Sök