skip to Main Content

Småföretagare: Susanne Forsberg och Eva-Klara Blomberg

Att få ett nystartat företag att lyckas kan vara en nog så tuff utmaning även under perfekta omständigheter. En coronapandemi mitt i uppstartsfasen gör inte direkt saken enklare men med ett kreativt sinne och flera ben att stå på ska det bara gå, säger Susanne Forsberg och Eva-Klara Blomberg, grundare till Carat Consulting i Kristinehamn.

Hallå där Susanne Forsberg och Eva-Klara Blomberg. Vad har ni för vision med företaget?
– Vi vill att CARAT Consulting ska vara det självklara valet för verksamheter som vill utveckla individer, team och platser.

Vad fick er att ta entreprenörssteget?
– Vi har båda jobbat i stora organisationer och triggades av känslan att ha möjlighet att fokusera på det vi älskar att göra – att utveckla människor, organisationer och jobba med processer. Dessutom att få göra det i egen regi, med egen innovationskraft, med vårt driv och sätta de mål och de arbetssätt vi vill ha och inte vara styrda av en stor organisation. Skapa något. Det fick oss att göra det här.

Hur har Corona påverkat er verksamhet?
– Eftersom hela vårt arbete går ut på att jobba med människor och vi dessutom är i en nystartsfas har vi självklart blivit påverkade. Det ena är den höga prospekteringstakt vi haft fram till Corona blev ett faktum och allvar i samhället och det andra är de teamutvecklingar vi jobbar med som blivit skjutna på till hösten. Däremot har platsutveckling tagit extra fart, processledningar och coachningar/ledarutvecklingar fortsatt som förut. Vi går båda igång lite mer när vi får motstånd. När det händer oväntade saker. Den här krisen tar fram våra kreativa och innovativa sidor vilket gjort att vi hittat några nya spår vi kan jobba med och dessutom på lite andra sätt. Vi har dessutom vidareutvecklat varandra i våra respektive skills och hängt på en del utbildningswebinars som svämmat över i social media under krisen.

Ni har ju också dragit igång ett affärsnätverk för kvinnor i Kristinehamn, MEET. Hur håller ni peppen uppe nu i tider av social distansering?
– Eftersom första tillfället för nätverket var i februari så har vi inte riktigt kommit igång med att bygga relationer på det sätt vi tänker att nätverket ska bidra med långsiktigt. Vid första träffen lade vi grunden till hur vi vill att nätverket ska utvecklas tillsammans med dem som var där. Vi har återkopplat till dem som var med över det vi kom fram till plus lite tips på saker de kan läsa, förkovra sig i. Det finns även möjlighet att anmäla sig till nästa träff, som vi skjutit på från april till september och vi spånar på hur vi ska kunna involvera dem som är med i en digital kontakt framåt.

Om ni inte kunde misslyckas, vad skulle ni vilja göra med er verksamhet?
– Om om inte fanns… Den här frågan får oss att reflektera över det Kjell Enhager gjorde med det svenska damlandslaget i golf. De tog sig också sedan till världseliten. Vi skulle göra det vi gör som vi älskar, har lång erfarenhet av och verkligen kan! Utveckla team, individer och platser och sedan skulle vi köra igång en pod med inspiration kring det vi jobbar med. Vi skulle dra igång digitala utbildningar och webinars kring det vi har erfarenhet kring och kan. Vi skulle även testa andra branscher så småningom. Vi har så många idéer över saker vi vill göra. Det gäller att hålla fokus på några i taget och göra dem bra. Efter det kan man fortsätta med nästa steg.

Namn: Susanne Forsberg, 55 år, Eva-Klara Blomberg, 50 år
Företag: Carat Consulting, grundat 2019.
Inspireras av: Personer som vågar göra något nytt! Mod, energi och drivkraft. De som gör och inte säger. 

Back To Top
Sök