skip to Main Content

Småföretagare: Nina Strandberg

Under Coronakrisen lyfter Klara K kvinnor som driver småföretag. Camilla Wagner har träffat ordningskonsulten Nina Strandberg.

Hallå där, Nina Strandberg, ordningskonsult. Du är ju Sveriges Marie Kondo, eller är det kanske så att det är hon som är Japans svar på Nina Strandberg?
– Japan och Sverige har många likheter, inte minst när det kommer till att både skandinavier och japaner uppskattar det rena, avskalade och enkla när det kommer till inredning. Därifrån är inte steget långt till att även vilja ha det så i garderober, lådor och skåp, så kanske har Kondo och min verksamhet uppstått parallellt!

Vad gör en ordningskonsult och hur blev det din nisch?
– En ordningskonsult skapar ordning hemma hos privatpersoner och företag i överfulla lådor, skåp, bland förråd och papper. Det finns nog inget som inte kan rensas, dator, badrumsskåp, plånböcker och under diskbänken, ju stökigare ju roligare är det! Min kusin i USA har sett den här verksamheten växa fram där borta och tyckte det var det givna yrket för mig, som alltid tiggt och bett om att få rensa och skapa ordning i mina släktingar och vänners utrymmen. Så jag åkte dit och nätverkade och startade sedan upp verksamheten i Sverige, men anpassade den efter svenska mått. Jag är inte mycket för att man ska köpa så mycket nytt/avancerade förvaringssystem som man kanske är i US, jag är mera för att använda det man redan har och framför allt att undervisa de människor jag hjälper, om de vill, hur man håller den nyuppkomna ordningen. Jag tipsar också gärna om tankesätt, rutiner och förhållning till konsumtion så att det inte blir samma visa igen.

Hur har din verksamhet påverkats av Corona?
– Jag driver detta i mindre skala just nu, så jag har inte påverkats så mycket av det. Jag kan dock se att vänner och bekanta rensar mycket just nu då ju många är hemma i frivillig karantän. Ett utmärkt sätt att välkomna våren och ta tillvara all tid som frisatts!

Jag har ju själv anlitat dig två gånger, båda gångerna i samband med flytt. Vi arbetade minst sagt sida vid sida i källarförråd, badrumsskåp mm. Kan man göra på något annat sätt?
– Visst finns det möjligheter om man är lite påhittig! För den som inte vill träffa människor just nu skulle en rensning kunna ske via Facetime med mig.

Vad önskar du dig mest nu, förutom att pandemin tar slut?
– Att eftertanke uppstår och samhällsförändring. Att vi ser till vad som verkligen är viktigt och gör det som går för klimatet. Flyger inte eller mindre om vi kan, och ser till att vara rustade för kriser så gott det går. Mycket kan man rensa bort men en krislåda bör alla ha hemma! Jag vill tipsa om Lottakårens kostnadsfria endagskurs ”Sköt sig själv”, där får man lära sej enkla knep alla kan ta till sig vid kris och vad som är bra att ha hemma. Guld värd och skapar trygghet på riktigt, istället för en massa saker som kan vara bra att ha!


Namn: Nina Strandberg
Ålder: Född 1971
Företag: iordning
Grundades: 2006
Imponeras av: Alla insatser som privatpersoner, företag och organisationer gör nu för att hjälpa varandra. 


Behöver du också hjälp att rensa i röran? Kontakta Nina på nina.louise.strandberg(a)gmail.com eller på tfn: 070 4545445

Back To Top
Sök