skip to Main Content

Småföretagare: Andrea Ahlenius

I vår serie om småföretagare och hur de påverkas av coronakrisen, har turen kommit till Jobbentréns grundare Andrea Ahlenius.

Hallå där Andrea ”Dea” Ahlenius, en av grundarna till Jobbentrén. Berätta om er affärsidé?
– Jobbentréns mål är att skapa lyckade och långsiktiga anställningar tillsammans med nyanlända och arbetsgivare. Det gör vi genom att hjälpa företag att anställa, behålla och utveckla nyanlända talanger genom noggrann rekrytering, coachning av nyanställda och stöd till arbetsgivare.

Vad är du mest stolt över i ditt entreprenörskap?
– Att jag vågade – säga upp mig och satsa på något jag tror på. Det bästa med att driva Jobbentrén är alla fantastiska människor jag träffat på vägen. Alla nyanlända talanger som fått sina första jobb i Sverige via oss. Alla fantastiska arbetsgivare som väljer att tänker i nya banor när de rekryterar. Och såklart, det underbara teamet!

Hur har Coronakrisen påverkat ditt företag?
– Sedan vi startade 2016 har över 130 nyanlända talanger fått jobb på fler än 60 olika företag via oss. Innan Corona var över 80% av anställningarna lyckade och långsiktiga . På bara några dagar har 20 av de nyanlända talanger som var anställda via oss blivit av med sina jobb. Flera andra har tvingats gå ner i procent och nästan alla våra planerade rekryteringar har ställts in. 

– Jag som vd och grundare är djupt oroad för alla nyanlända och deras etablering i samhället, men också för företagets framtid. Ska tre år av hårt arbete för att skapa en mer inkluderande arbetsmarknad nu gå förlorat på bara några veckor? 

– Vi gör förstås vårt bästa för att anpassa oss. Kontaktar de branscher som fortfarande anställer och finns fortsatt som stöd för både våra arbetsgivare och de nyanlända talanger som just nu har det svårt. Vi är optimistiska och uppfinningsrika. Tillsammans kommer vi klara den här perioden, även om det kommer att bli tufft.

De senaste veckorna har regeringen föreslagit en mängd olika stödpaket för att dämpa de negativa effekterna. Har man missat någon aspekt som du skulle vilja lyfta fram? 
– Hur krisen påverkar integrationen. Förra veckan skrev drygt 14 200 personer in sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Av dem är var fjärde född utanför Europa. Många personer med tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige har blivit av med anställningar som de behöver för möjligheten att få stanna i Sverige.  Vilka planer har våra politiker för att underlätta för dessa målgrupper och för Sveriges integrationsarbete – idag och efter krisen? 

– En sak som borde göras nu direkt är att migrationsminister Morgan Johansson ser till att man ser över regelverken för uppehållstillstånd. 

Vad önskar du dig mest av allt förutom att pandemin tar slut?
– Att barnet som just nu växer i min mage kommer att få växa upp i ett Sverige där man ser mångfald som en styrka. 


Namn: Andrea Ahlenius, kallas även för Dea
Ålder: 33
Företag: Jobbentrén
Grundat: 2016
Imponeras av: Alla nyanlända som kommer till Sverige. Till exempel Genet Teame, som ensam flydde Eritrea bara 16 år gammal eftersom hon inte ville gifta sig. Via Sudan, Egypten och Israel kom hon till Sverige sommaren 2016. På vägen lärde hon sig att laga mat genom att kolla på YouTube-klipp och med driv och passion testa sig fram. Idag är hon kock på Urban Deli, ett jobb hon fått via Jobbentrén.


Läs mer om Jobbentréns viktiga arbete här.

Back To Top
Sök