skip to Main Content

Kvinnor på ledande positioner gör skillnad

Första gången jag hörde Christina Lagarde tala var på Women’s Forum i Deauville 2010. Då var hon Frankrikes finansminister. Jag blev totalt starstruck. Hennes passion och rättspatos nådde in i varje por.

Det dröjde inte länge förrän hon tog över som chef för FN-organet IMF (Internationella Valutafonden). En mycket bra rekrytering, särskilt eftersom hon efterträdde den våldtäktsanklagade och skandalomsusade Dominique Strauss-Kahn.

Christina Lagarde fortsätter att leverera. Inte bara räddade hon FN-organets rykte. Nu har hon också tillsatt en ny chefsekonom, Gita Gopinath, som därmed blir den första kvinnan på posten.

Vi vet att kvinnor på maktpositioner i högre utsträckning än män rekryterar mer jämställt. Det visar inte minst Allbrights rapport från 2017 som konstaterar att könsfördelningen i bolag med en kvinna på vd-stolen har i snitt 43 % kvinnor medan andelen kvinnor i bolag som leds av män bara når upp till 20 %. 

Jämställdheten ökar alltså exponentiellt när kvinnor får maktpositioner och den kan också backa lika fort.

Att jämställda bolag presterar bättre är sedan gammalt. Enligt Catalyst ger bolag med högre andel kvinnor på chefspositioner 34 % bättre avkastning för aktieägarna än bolag med låg andel kvinnor. 

Så allt detta visste vi. Vad vi nu också har fått lära oss det senaste året är hur viktigt det är med kvinnor på höga positioner för att förebygga och fånga upp sexuella trakasserier.

Den förvåning som maktens män visade efter #metoo var deras. De flesta kvinnor var mer förvånade över förvåningen. Kanske är det så att kvinnors samlade erfarenheter av sexuellt förtryck är nödvändiga för att känna igen det när det händer? Det borde i så fall vara anledning nog för unga utexaminerade kvinnor att helt välja bort arbetsgivare med få kvinnor på toppen. Varna era döttrar!

Vill du ha inspiration och tips om hur din organisation blir mer jämställd? Missa inte Klara K-dagen den 27 november. Läs mer här.

Back To Top
Sök