skip to Main Content

Jimmie Åkesson kanske är feminist ändå

Nyss kom en ny Demoskopundersökning som visar att jämställdhet klättrat upp på nionde plats på listan över frågor som är viktiga för väljarna. Det är vi inte vana vid. Jämställdhet brukar vara något som diskuteras hett fram till ca en månad före valet, men i slutspurten brukar frågan ramla ner i källaren. Så såg det ut även i år, men så hände något.

Jag tror att vi har Jimmie Åkesson att tacka för detta. Jo, ni läste rätt.

Ett problem som jag och många andra feminister upplevt genom åren är att många ser jämställdhet som ett redan uppfyllt mål. Kanske kan vi behöva finslipa lite här och där så att farmor inte behöver äta kattmat iklädd en genomkissad blöja, men i stort har vi ju inga stora problem. Check på jämställdheten.

Det är minst sagt en utmaning att försöka lösa ett problem som människor vägrar se.

Och så kommer Jimmie, som ett får i ulvakläder. Den ofrivillige feministen. I vad som säkert var tänkt som en bisats gör han oss alla uppmärksamma på att tidigare segrar på jämställdhetens slagfält kan vara hotade. Sambeskattning in, pappamånader ut, vårdnadsbidrag in, aborträtt ut… Allt vi trott var klappat och klart kastas upp på bordet för omförhandling. Lite som att riva upp Westfaliska freden, täppa igen Suezkanalen eller återinföra vänstertrafik.

I ett trollslag visade Jimmie Åkesson hur snabbt vindarna kan vända och ut ur sina hålor kravlar trollen upp som så länge knutit näven i byxfickan. Nu äntligen finns en arena där de kan få säga att kvinnor är ansvarslösa som blir ofrivilligt gravida. Nu äntligen kan de söka det där bidraget till en studiecirkel om hur den vita mannens storhet på bästa sättet kan befästas. Och vem vet. Snart kanske man får använda n-ordet igen. Som de har väntat! Inget verkar muntra upp extremhögern som att få trycka ner någon annan med inget annat än verktyg än en riktigt trång norm.

Vi feminister gör baklängesvolter (om än bara i våra hjärtan)! Hur hemskt det här än är, så har det blivit synligt. Unkenheten fanns där hela tiden. Vi kände deras kvinnohat tidigare också även om det då tog sig mer subtila former än i dagens kommentarsfält. Då kunde de agera under radarn för de mångas okunskap. Inte längre. Det är läskigt att se odemokratiska krafter i vitögat, men det är bättre än att höra dem flåsa i mörkret.

Nu är vi fler som ser hotet och som förstår att om vi inte fortsätter framåt i vår demokratiutveckling så halkar vi bakåt.

Så tack, Jimmie! Du har skapat en motkraft vi aldrig kunnat skapa själva. Och om det här är ditt sätt att skicka ett dolt meddelande att du vill komma i kontakt med vår avhopparverksamhet, så ring mig. Vi har kvalificerade stödpersoner som själva har lämnat machokulturen för en sundare människosyn.

Vill du kommentera? Välkommen till inlägget på Facebook.


Inför Almedalsveckan sökte vi Jimmie Åkesson för en intervju kring SDs jämställdhetspolitik, men han ville inte ställa upp. Här hittar du intervjuerna med partiledarna för de andra riksdagspartierna:

Ulf Kristersson svarar om jämställdhet
Jonas Sjöstedt svarar om jämställdhet
Jan Björklund svarar jämställdhet
Annie Lööf svarar om jämställdhet
Stefan Löfven svarar om jämställdhet
Ebba Busch Thor svarar om jämställdhet
Isabella Lövin svarar om jämställdhet

Back To Top
Sök